Дупница – Паничище – хижа Ловна – Дупница

Ако се намирате в района на Дупница или сте решили да разнообразите малко планинското колоездене, този маршрут би бил доста подходящ за Вас. Цялото вело-приключение за по-подготвените от вас е в рамките на 6 часа или около 72км, а денивелацията е 1550 м.

Опорни точки на приключението

 

Село Паничище.

То се намира на 25км. от Дупница. Надморската височина на която се намира селото е около1400. В информационният център „Паничище” може да бъде получена повече информация относно туристическите маршрути в района, планински водачи, вело-пътеки и много други.

 

Паничище
Паничище
Хижа Ловна
Хижа Ловна

Хижа Ловна.

Намира се на 1.6 километра от Седемте рилски езера. Може да се насладите на храна в ресторанта, намиращ се там. Има възможност за осигуряване на транспорт до ски-пистите, а също и за наемане на велосипеди.

 

Лифт "Рилски езера".

Долната лифт станция се намира на 4км от село Паничище. Ако искате да стигнете от село Паничище до хижа Рилски езера с помощта на лифта, може да го направите за 20 минути. Тук е мястото да се отбележи, че лифтът разполага с „куку“ за велосипеди, които ви позволяват да се качите до горе заедно с вашия велосипед. През голяма част от пътуването Ви с лифта ще се насладите на вековна борова гора. След слизане от него, Вие се намирате на 100 метра от хижа Рилски езера и пред вас ще се отвори неповторимата гледка на Национален парк Рила.

 

 

Лифт Рилски езера
Лифт Рилски езера

 

Описание на Маршрута

Стартът е от центъра на гр. Дупница. Излиза се по пътя за село Самораново. Преди табелата на селото, на около 4км от началната точка, се завива по главния път и се продължава по него през селата Ресилово и Овчарци до Сапарева баня. След входа на Сапарева баня, на около 1,5 км има разклон с табела за Паничище, завивате на дясно и продължавате по пътя. Той Ви изважда директно на пътя за Паничище и дотам е само нагоре.

В началото има беседка с чешма, след около два километра има още една такава, която е и последната до Паничище, което се намира на около 5км. Пътят води до информационния център на Паничище, където можете да налеете вода и да се почине. След което продължава до лифт станцията за Рилските езера, която се намира на 5км. Когато я достигнете, продължете по табелите за хижа Ловна. До там има кратки и стръмни изкачвания, но теренът е приятен. След достигане на хижата, продължете след нея, където следва кратко спускане, което свършва на голям каменист път.

Продължете на дясно по посока Зекирица на 35-я километър има голяма отбивка в ляво, по която трябва да продължите. Следвайте пътя за Зелени Преслап и ще излезете на хижа Пионерска, от която ще се озовете отново на пътя за Паничище и от там на обратно до Дупница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *