Избор на балансиращо колело

„Балансиращият велосипед“ или какво е „Колелото без педали“

„Балансиращият велосипед“ или както е известен повече в България „колелото без педали“ е на пръв поглед елементарно, но в действителност правилният избор на едно такова колело не е изобщо лека задача. Всяко едно балансиращо колело може да научи детето до известна степен да балансира, но качеството на придобитите умения e силно зависещo от размера, качеството и екстрите към модела на велосипеда. Ние от „Велоклуб Курбел“ ще разгледаме няколко основни критерия за правилен избор на колело без педали, а именно:

  • Размер
  • Тегло
  • Геометрия
  • Тип на гумите
  • Спирачки
  • Лагери и главини

1. Какъв размер би бил подходящ за вашето дете?

Изборът на правилен размер е един от най-важните, да не кажем и най-важният критерий за избор на балансиращо колело. На пазара много често се срещат така нареченият „универсален размер“. Само по себе си това понятие звучи странно. Представете си как едно дете на 3 години и друго, което е на 10 години карат едно и също колело, това просто е невъзможно. Тук може да кажем, че трябва да се вземат предвид две неща, а именно: височината на гумите и възможността за регулиране на седалката.

Размер на гумите: Повечето балансиращи велосипеди са оборудване с 12“ гуми. Също така, на пазара могат да се намерят 14“ и 16“, като те са предназначени по-скоро за предучилищна и училищна възраст. Може да бъде намерен велосипед без педали с 10“, но ние от „Велоклуб Курбел“ предупреждаваме, че този размер не е много подходящ поради факта, че много бързо „умалява“ на децата.

Височина на седалката: Както казахме по-горе, размерът на гумите дава обща представа за размера на колелото, но когато става въпрос за точно и прецизно регулиране на височината спрямо тази на вашия малчуган, регулирането трябва да бъде извършено посредством седалката. Най-точно тази височина може да се определи, като детето е седнало удобно на седалката, а в същото време детето може да се придвижва чрез оттласкване от земята.

Ние от „Велоклуб Курбел“ препоръчваме, когато се избира колело без педали да имате предвид, че е добре същото да е снабдено със седалка, която може да се регулира с минимум 2“. Това произхожда от факта, че децата много бързо променят ръста си в тази възраст и за да не се окаже, че след една година балансиращият велосипед няма да е подходящ за вашето дете. Ако бъде спазено това правило с 2“ регулиране на седалката, това би ви гарантирало поне 2-3 години използване на балансиращото колело.

2. Препоръчително тегло.

По правило велосипедът без педали трябва да тежи не повече от 30% от теглото на детето. На пример, едно 5 кг. колело би било „много голям залък“ за едно дете на 2-2,5 години, което е около 10-12кг. Но същият велосипед не би предизвикал и ни най-малка трудност за едно 4-5 годишно дете, което нормално тежи 15-20 кг.
Колкото повече „екстри“ се добавят към балансиращото колело, толкова неговото тегло расте. Теглото му може да бъде намалено значително, чрез преминаване в по-висок ценови диапазон. Тук е мястото да отбележим, че трябва да се направи баланс между трите компонента: цена, функционалност и тегло. За това е хубаво винаги да спазвате правилото за най-много 30% от теглото на детето.

3. Изисквания към геометрията.

Качвайки се на балансиращото колело детето инстинктивно се навежда на пред, това е и причината да е необходимо повече място между седалката и кормилото. Друго важно условие за по-добра геометрия, е разстоянието между най-ниската точка на седалката и най-високата точка на задната гумата да е минимално. Това изискване произтича от елементарния физичен закон за максимално нисък център на тежестта.

4. Гуми

Има три основни типа гуми: стандартни каучукови гуми; такива напомпани с въздух; напълнени с пяна или пластмасови гуми.

• Стандартните каучукови гуми, дават много по-добро сцепление и от там и по-добра маневреност. Техните недостатъци са, че те са по-тежки от всички останали и често се пукат, имайки предвид, че се използват от невръстни деца.

• Пластмасовите гуми са точна противоположност на стандартните. Те са най-леките, не се пукат, но в същото време тяхната маневреност и сцепление са много ниски, а това води до възможност от злополуки и травми.

• Гумите пълни с пяна компромисен вариант между предните два вида, които разгледахме. Тук трябва да се знае, че са сравнително леки, не изискват поддръжка от гледна точка на пукане, а в същото време са с прилично сцепление.

5. Спирачки

Както знаете, придвижването се извършва посредством оттласкване с крака. Подобно на придвижването, и спирането може да се осъществява посредством крачетата на детето.
Както разбрахте, по-горе използването на спирачка не е в категорията задължително, но ако искате да предпазите детето от случайно нараняване на стъпалата, да запазите обувките, с които то кара, както и изграждането на навици за преминаването към велосипед с педали, то спирачките стават задължителни.
Спирачките са подходящи по-скоро за деца в предучилищна възраст. В тези години детето вече има способност да прави необходимата координация между краката и ръцете.
При по-високия клас балансиращи велосипеди, спирачките са адаптирани с по-малък ход на ръкохвадката, което е предназначено за малките ръце на децата. Освен по-малък ход, спирачките трябва да бъдат и значително „по-меки“, което би позволило и по-лесното им натискане.

С цел безопасност спирачките, винаги трябва да са задни, а командата трябва да се намира от дясната страна на кормилото.

6. Лагери и главини

Лагерите са тази част от всеки велосипед, която отговаря за бързото и гладко завъртане на гумата около оста й. Много важно е да знаете, че лагерите могат да бъдат защитени от агресивната външна среда – вода, прах, кал, посредством гумено уплътнение. Естествено, колкото е по-високо качествен и защитен един лагер, толкова по-лесно е движението, а това несъмнено води и до по-голямо удоволствие за вашето дете. Тук обаче бихме искали да ви подчертаем, че изборът на много висок клас лагери, би означавало и неминуемо многократно по-висока цена.

                       Разгледайте офертите предлагани от няколко онлай магазини:
                                                                 Emag – Balance Bike
                                                              Hipoland – Balance Bike

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *