Дупница – Паничище – хижа Ловна – Дупница

Ако се намирате в района на Дупница или сте решили да разнообразите малко планинското колоездене, този маршрута Дупница – Паничище – хижа Ловна - Дупница, би бил доста подходящ за Вас. Цялото вело-приключение за по-подготвените от вас е в рамките на 6 часа или около 72км, а денивелацията е 1550 м.

Опорни точки на приключението

 

Село Паничище.

То се намира на 25км. от Дупница. Надморската височина на която се намира селото е около1400. В информационният център „Паничище” може да бъде получена повече информация относно туристическите маршрути в района, планински водачи, вело-пътеки и много други.

 

Паничище
Паничище
Хижа Ловна
Хижа Ловна

Хижа Ловна.

Намира се на 1.6 километра от Седемте рилски езера. Може да се насладите на храна в ресторанта, намиращ се там. Има възможност за осигуряване на транспорт до ски-пистите, а също и за наемане на велосипеди.

 

Лифт "Рилски езера".

Долната лифт станция се намира на 4км от село Паничище. Ако искате да стигнете от село Паничище до хижа Рилски езера с помощта на лифта, може да го направите за 20 минути. Тук е мястото да се отбележи, че лифтът разполага с „куки“ за велосипеди, които ви позволяват да се качите до горе заедно с вашия велосипед. През голяма част от пътуването Ви с лифта ще се насладите на вековна борова гора. След слизане от него, Вие се намирате на 100 метра от хижа Рилски езера. Пред вас ще се отвори неповторимата гледка на Национален парк Рила.

 

 

Лифт Рилски езера
Лифт Рилски езера

 

Описание на Маршрута Дупница – Паничище – хижа Ловна - Дупница

Стартът е от центъра на гр. Дупница. Излиза се по пътя за село Самораново. Преди табелата на селото, на около 4км от началната точка, се завива по главния път и се продължава по него през селата Ресилово и Овчарци до Сапарева баня. След входа на Сапарева баня, на около 1,5 км има разклон с табела за Паничище, завивате на дясно и продължавате по пътя. Той Ви изважда директно на пътя за Паничище и дотам е само нагоре.

В началото има беседка с чешма, след около два километра има още една такава, която е и последната до Паничище, което се намира на около 5км. Пътят води до информационния център на Паничище, където можете да налеете вода и да се почине. След което продължава до лифт станцията за Рилските езера, която се намира на 5км. Когато я достигнете, продължете по табелите за хижа Ловна. До там има кратки и стръмни изкачвания, но теренът е приятен. След достигане на хижата, продължете след нея, където следва кратко спускане, което свършва на голям каменист път.

Продължете на дясно по посока Зекирица на 35-я километър има голяма отбивка в ляво, по която трябва да продължите. Следвайте пътя за Зелени Преслап и ще излезете на хижа Пионерска, от която ще се озовете отново на пътя за Паничище и от там на обратно до Дупница.

Разгледайте и другите наши маршрути на следния линк: https://crankarm.eu/category/benefits/routes/

А за повече информация за относно резервни части и инстроменти за велосипеди в Aliexpress вижте тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *