Как да научим детето си да кара колело или Как да си намерим вело съмишленик вкъщи?

За повечето от нас колоезденето винаги е предвождано с голямо количество страст, емоции и приятни моменти. Всички тези положителни съпровождащи качества се увеличават многократно, когато споделяме момента с близък човек, особено когато говорим за „малчугана“ или още по-добре „малчуганите“ вкъщи. Но за целта, първо трябва да ги запалим по велосипедната кауза, след това да ги научим и чак най-накрая да се забавляваме заедно.

Запалване по колоезденето.

Всички си спомняме нашето първо колело, първите ни завъртания на педалите, своето първо падане и трепета, който изпитвахме когато бяхме на колелото. В миналото родителите не изпитваха никаква трудност, да покажат на децата си удоволствието от велосипеда. За жалост, това не е така в наши дни. Въпреки, че децата винаги са любознателни и отворени към всичко ново, днес има много повече неща, които да им превличат вниманието и да им запълват ежедневието. Ключовите моменти тук са няколко:

  •  Всичко, което правят мама и тати е интересно. Виждайки ви да карате колело или да се занимавате с него, детето развива любопитство и желание да пробва и то.
  • Приятелите в обкръжаващата среда. Колкото повече деца пред блока, в парка или където и да е другаде карат колело, толкова по-интересно и модерно би станало това за детето.
  • Колкото по-рано, толкова по-добре. Когато детето бъде въвлечено в каузата в невръстна възраст, то това става начин на живот за него. Има още много ползи в това детето да бъде учено докато е по-малко, но за тях малко по-късно.

Обучението.

В следващите няколко стъпки ще се постараем да очертаем рамката за обучение. В тях обаче ще застъпим много малко основите на безопасното колоездене. Постарайте се да обясните на детето, колко е важно да ги спазва. Можете да ги превърнете в игра, с която детето да се забавлява, за да не се превръща в досадно задължение. Тук отново, колкото по-малко е детето толкова по лесно свиква с всички предпазни мерки, които вие вземате, било то носене на каска, протектори, подаване на сигнал за спиране или завиване, правилно позициониране на пътното платно и много други. За повече информация относно мерките за безопасност, може да прочетете нашата статия на тази тема  (Как да бъдем в безопасност, докато караме колело?).

1. Избор на подходящо място.

Противно на очакванията, парковете и градинките не са най-подходящото място. Там има много хаотично разхождащи се хора, множеството кучета, които се разхождат, тесните алеи, не достатъчно гладка повърхност на настилката и всички други препятствия, за които се сещате.

Подходящо място за обучение

Изберете подходящо място на открито, където има достатъчно голямо пространство, необходимо за спокойното първо маневриране на вашия наследник. Удачно би било, празен съботно-неделен паркинг или училищен двор, навсякъде където вие сметните, че е подходящо. Важното е да е равно, без наклон, спокойно и широко.

За да отидете на подходящо място за каране, може да погледнете за багажници за велосипеди на: www.Avtochastionline24.BG

Преди да започнете каквото и да е моля ви разгледайте механиката на велосипеда тук: bg.wikipedia.org

2. Запазване на баланс.

Много добър метод за обучение на детето да пази баланс е използването на така наречените балансиращи велосипеди. Това са колелета, които нямат педали, а децата се засилват чрез стъпване на земята. При достигане на определена скорост детето инстинктивно вдига краката и се учи да пази баланс. При проблем с баланса, детето отново инстинктивно пуска краката и стъпва на земята. Обикновено децата се научават да пазят баланс за няколко седмици, поради това ние от велоклуб „Курбел“ може да ви посъветваме, че ако желаете, може да не купувате балансиращ велосипед, а просто да отстраните педалите и курбелите на стандартен такъв. Това би ви спестило пари, а от друга страна детето би свикнало с механиката на велосипеда.

Детско колело без педали

3. Маневриране през изкуствени препятствия.

След като вече сте на подходящо място и детето е свикнало с колелото без педали, идва времето да развиете способността за маневриране. Тук важните моменти са два: препятствията да се леки и гъвкави, както и да се цветни и ярки.
Първото е продиктувано от факта, че при контакт на детето или велосипеда с препятствието, детето трябва да продължи без да загуби баланс, падне или нарани.
Вторият важен момент е продиктуван от това, че препятствията трябва да привличат вниманието на детето, за да може те да са ясно разпознаваеми.
В началото наредете препятствията на по-голямо разстояние, с течение на времето и подобряване на способностите на детето можете да скъсявате дистанцията между тях.

4. Спиране.

След като вече дете се е научило да преодолява препятствия и маневрира доста умело, е време да заменим колелото без педали с такова с педали или просто да сложим на предварително демонтираните от нас.
Тук е важно да покажем и научим детето как да спира без да пуска краката на земята. Без значение дали говорим за спиране със спирачка или контра, на детето трябва да се покаже еднозначно как се спира. Ние от „Курбел“ препоръчваме детският велосипед да бъде снабден с предна спирачка и контра. Хубавото при контрата е, че тя наподобява движението на краката, с които детето е свикнало преди да има педали. Докато при спирачката се развиват двигателни умения на ръцете, които ще са необходими при следващ етап от вело-развитието.
При обучението за спиране, може да монтирате помощни колела на велосипеда. Те дават спокойствие и увереност на малкия колоездач, но ги премахнете непосредствено след усвояването на спирането. Биха довели до по големи проблеми в следващите стъпки.

5. Първи завъртания.

Вече „малчо“ може да маневрира и спира, време е да премахнем помощните колела и да направим първите завъртания с пазене на баланс. Това е най-важният момент за детето и за вас.
В началото направете няколко бавни обиколки като го предържате и обяснявайте как се завъртат педалите, когато усетите, че усилието не пада вече изцяло на вас, може да увеличите леко скоростта и да започнете да тичате успоредно на колелото без да придържате, но следва да имате готовност да подкрепите детето при залитане. Това би помогнало на детето чисто психически, да се чувства уверено, че вие го държите. Тук може би било по-добре да изберете терен с лек наклон. Това би позволило , ако детето спре да върти педалите, да продължи по инерция, което би удължило пазенето на баланс и натрупването практически умения.

Велосибедите на татко и син

6. Първите падания.

Паданията са част от обучението. Важно е да са минимални по количество и не много травмиращи, за да не придобие детето страх от велосипеда.
Николко препоръки от нас:
• За да намалите последствията от падането в обучителния период ВИНАГИ носете със себе си малка аптечка с лепенки, риванол и/или превързочни материали.
• Никога не реагирайте прекалено импулсивно. Не се стряскайте или не се смейте на детето. И в двата случая бихте го накарали да се чувства по-зле.
• Отбелязвайте къде и как е сбъркало, за да може да се поправи следващия път.
• Показвайте как предпазните мерки са помогнали в конкретната ситуация. По този начин детето само ще иска да носи протектори и/или каска.
• Насърчавайте го, че се справя добре.

7. Практика.

Всяко дете е различно и има различни потребности и способности за усвояване. Практиката във всяка една от горните стъпки е много важна. Колкото по-често и дълго карате колело заедно, толкова по-лесно и бързо ще се научи „малчуганът“. Накарайте детето да се забавлява, позволете му то да диктува темпото, честота и интензивността на заниманията. Детето е водещо в този тип занимания.

Никога не забравяйте: Идеята е да се забавлявате взаимно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *