Как и колко да напомпим гумите на нашия велосипед.

След дълга почивка решате да се разходите. Качвате се завъртате няколко пъти педалите и установявате, че сте изгубили страшно много от старата си форма. Не се притеснявайте може да не е толкова страшно положението, може просто гумите ви да не са напомпани добре.
Първото нещо, което трябва да се уточни преди започнете с проверката на налягането и/или помпенето е да установите какъв е типът на вентила. Има два основни типа вентили това са така наречените Schrader и Presta или съответно както са известни в България – автомобилен и френски .

Френски вентил
Френски вентил
Автомобилен вентил
Автомобилен вентил

Една помпа за двата типа накрайници.

Ако имате помпа, която е предназначена, за който и да е от двата типа вентила, за съжаление не би могло да ви помогне, ако вашият вентил е от другия тип.  Поради тази причина ние от „Курбел“ ви препоръчваме да се снабдите с помпа, която има накрайник и за двата типа.

Преходник от френски към автомобилен вентил.

Тъй като автомобилният вентил е по-често срещан и има повече места, където можете да напомпате вашите гуми, може да се снабдите и с преходен накрайник от френски вентил към автомобилен. За използването на преходника е необходимо да спазите няколко лесни стъпки:

  1.  Отстранете предпазната капачка.
  2.  Отворете гайката на френския вентил.
  3.  Навийте вътрешната резба на преходника към тази на вентила, като външната такава трябва да остане от горната страна на вентила.
  4.  Напомпайте до желаното налягане.
  5.  Развийте внимателно преходника, като внимавате да не натискате иглата, защото ще изпуснете гумата.
  6.  Завийте предпазната гайка.
  7.  Сложете предпазната капачка.

One Response

  • Здравейте г-н Карабаджаков,

    Много интересна статия за това колко да напомпаме гумите си. Страхотна е! Благодаря ви, че споделихте с всички нас тази информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.