Как да бъдем в безопасност, докато караме колело?

Представете си, че е Събота сутрин, 8:00-8:30. Хубав слънчев ден, температурата е между 23-26 градуса. Какво е първото нещо, за което се сещате, че може да направите? Естествено, да вземете колелото и да тръгнете, било то в планината или просто в парка. Но спрете за секунда, знаете ли основните правила за безопасност на две колела.

Безопасността на първо място!

Или както е модерно:

“Safety First”!

За повечето от нас велосипедът не е само забавление, а и начин на живот. Замислете се обаче, колко неприятности може да се спестят, ако се прилагат няколко прости правила.

Малко статистика.

Всяка година в световен мащаб над 300 000 деца посещават спешни лекарски кабинети след травма, причинена след каране на велосипед. Над 10 000 от тях се остават в болница за допълнително наблюдение от лекар. При някой от тези случаи усложненията са много сериозни и се стига до фатален край. Основната причината за тези усложнения е травма в областта на главата.
Сега, нека да се върнем към статистиката в България. По данни на МВР през 2016 година има 394 ПТП с участие на велосипедисти, а тази бройка за 2015 година е 428. Голяма част от тези произшествия е по вина на управляващите МПС, но има и не малка част по невнимание и не спазване на правилата от страна на колоездачите.
С показването на тази „Черна Статистика”, ние от велоклуб „Курбел” не искаме да Ви откажем от карането на велосипед, а напротив, искаме да Ви накараме да се замислите и бъдете по отговорни към себе си, вашите деца и близки, както и към другите участници в движението.

Носете винаги каска.

Причиняването на травма на главата автоматично означава и травма на мозъка, това е основната причина за носенето на каска. Носенето и не Ви гарантира 100% защита при удар, но Ви дава известна сигурност. Каската защитава вашето лице, глава и мозък.
Качеството на вашата каска също е от голямо значение. Поради тази причина в Европейския Съюз е създаден стандарт за качество им. Според EN 1078 всяка  една каска, която се предлага на общия Европейски пазар трябва да бъде сертифицирана и да носи стикер със съответния сертификат.
Ние от велоклуб „Курбел” призоваване носенето на каска, дори когато става въпрос и за много кратки разстояния.

Каската е на лице, а сега какво?

Много е важно вашият велосипед да бъде точен размер. Колкото по-точен е размерът на колелото, толкова е по-лесно неговото управление, избягването на потенциални опасности, по-нисък шанс за травми от неправилно колоездене, както и много по-лесно пазене на баланс.
Има много видове начини за измерване. Ако искате да сте максимално точни може да използвате следната формула:

А=0,67хH

Където:
H – е вътрешната дължина на крака
А – е размерът на седалковата тръба, измерен от центъра на централното задвижване до края на тръбата.

Къде и какво е седалкова тръба на велосипеда

Ако не търсите максимална точност, можете да се спрете на следното просто правило:

„Когато сте стъпили на земята, разстоянието между края на седалковата тръба и вас, трябва да е в интервала 2.5 – 7.5 сантиметра.“

Ако става въпрос за избор на велосипед за вашия „Малчуган“, може да се съобразите със следната таблица.

Размер на велосипед за деца

Колкото повече „Цвят“, толкова по-безопасно!

Носенето на светлоотразителна жилетка, ако не е задължително, то то е строго препоръчително. По този начин вие ще си гарантирате, че другите участници в движението ще ви забележат, а това пи ви предпазило от ПТП.
Ако все пак решите, че жилетката не е във вашият асортимент и разбирането ви за визия, то ние от велоклуб „Курбел“ ви препоръчваме да облечете нещо, което да ви откроява от обкръжаващата ви среда.
Използването на светлоотразители и/или светлини по вашият велосипед също би ви помогнало да привлечете вниманието на другите участници и би повишило вашата безопасност.

Винаги показвайте вашите намерения на другите.

Необходими сигнали на колоездачите

Както казахме по-горе много е важно другите да ви забелязват, но също толкова важно е да ги информирате за вашите намерения.Без значение дали искате да завиете на дясно, на ляво или искате да спрете, Ви може да подадете сигнал с ръка. Това ваше поведение на пътя би улеснило много всички други участници, а на Вас би ви повишило сигурността.

В заключение.

Спазвайки тези прости правила, ние от „Курбел“ не можем да Ви гарантираме 100% безопасност на пътя, в парка или планината, но можем да ви гарантираме, че те биха ви помогнали в много критични ситуации, от които ако не невредими, то бихте излезли с минимални травми.

И запомнете, винаги бъдете внимателни и отговорни.

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *