Почистване и смазване на веригата на велосипед.

Има много различни варианти за почистване и смазване на веригата на вашия велосипед. В настоящата статия, ние от Велоклуб „Курбел“ ще разгледаме два различни метода, с и без помощта на допълнителни инструменти (скрубер scrubber).

Почистване и смазване на веригата със скрубер (scrubber)

Скрубер (scrubber) за почистване на велосипедна верига.

В голяма част от статиите, които намерите по темата, както на английски език, така и на български език ще срещнете термина скрубер / ролер (scrubber).
В буквален превод от английски език „scrubber“ означава: “чистач”, “четка”, “гъба”.

Въпреки, че той би натоварил малко повече вашия бюджет, неговото използване би Ви спестило много време и нерви, а да не пропускаме и факта, че като цяло това е доста мръсна работа в процеса на почистване и смазване на веригата на вашето колелото .

Как работи скрубер / ролер (scrubber)?

Поставяне на верига на колело в скрубер (scrubber)

След като отворите тялото на скрубера / ролера, може да го монтирате директно върху веригата. Това позволява почистването и, без да се налага да я демонтирате от колелото. Във вътрешността на скрубера / ролера има контейнер, който трябва да бъде напълнен с почистваща течност. Маркировката обозначава максималното ниво на течността, която може да бъде добавена.

Задържане на верига на колело в скрубер (scrubber)

След като бъде поставено устройството за почистване на веригата, то трябва да се захване здраво с едната ръка за ръкохвадката, а с другата да се завъртят педалите на колелото. Първата четката, която е с валяк, почиства страничните плочи на веригата.

Преминавайки през вертикалните четки, се почистват съедининията. В последната фаза веригата преминава през процеп, където се обезмаслява. След като цялата верига премине през скрубера / ролера няколко пъти, е необходимо процесът да се повтори, като подмените течността за почистване с нова.

Във финалната фаза, след като бъде почистена и обезмаслена веригата, тя трябва да бъде смазана наново. Тук идва моментът за подбор на правилната смазка. Тя трябва да бъде подбрана в зависимост от атмосферните условия, в които ще карате.

Може да разгледате обявите за скрубера / ролера в OLX на следния линк: https://www.olx.bg/ad/mashinka-roler-za-pochistvane-na-velosipeda-veriga-CID618-ID7Zc1Y.html

При инетерес може да погледнете и на сайта AliExpess.

Ръчно почистване на веригата на вашия велосипед.

Почистване на веригата на ръка.

Единият от начините за ръчно почистване на веригата е подобен на използването на скрубер / ролер. При него трябва да се подбере памучен парцал, който е напоен с обезмаслителна течност. Захванете с ръка парцала, а с другата просто завъртете педалите. Повторете процедура до получаване на желания ефект. Този начин е значително по-неефективен и мръсен в сравнение с използването на специализираните четки за почистване на велосипедни вериги скрубер / ролер.

Почистване на веригата с четка за зъби.

Другият начин е с помощта на четка за зъби да преминете старателно през всяко едно от звената на веригата. Тук трябва да се признае, че се постига най-доброто почистване на верига, но този метод е много бавен и енергоемък.

Видове смазки за веригата на вашия велосипед.

Смазочните материали за веригата зависят пряко от терена и атмосферните условия, в които ще се кара велосипеда. Най-общо смазките се делят на три вида: „Суха“, „Мокра“ и „Смазваща вакса“.

Условия и преимощество за използването на смазка за мокро време.

Изберете смазка за мокро време, ако ще карате колело в дъжд, сняг и / или кални пътища. Тези условия могат да измият смазката за сухо време от веригата на вашият велосипед. Смазката за мокро време е значително по-устойчива.

Условия и преимощество за използването на смазка за сухо време.

Използвайте смазка за сухо време за останалите случаи. Смазката за мокро време не е необходима тогава, защото тя привлича повече мръсотия. Смазката за сухо време ще поддържа вашата верига по-чиста, но веригата ще трябва да се смазва значително по-често, обикновено на всеки 80–160 км.

Условия и преимощество за използването на смазка за смазочна вакса.

Смазочна вакса е известна и като Восъчна смазка. Употребявайте восъчна смазка, ако използвате велосипеда си, за да се придвижвате в града. Восъчната смазка цапа по-малко в сравнение с други видове велосипедни смазки и би била много по-подходяща, ако карате колелото си до работа или до магазина. Восъчната смазка също поддържа вашата верига за велосипеди по-чиста от другите видове смазки, тъй като мръсотията и песъчинките се „отблъскват“ от восъчната смес.

Не използвайте WD 40 за смазване на веригата на велосипед !

Не смазвайте веригата си WD-40. Използвайте само смазочни материали, създадени специално за вериги за велосипеди. WD-40 е разтворител, който се изпарява бързо и съдържа само малко количество смазка. Този продукт може да доведе до натрупване на мръсотия и по веригата.

Смазване на веригата на вашето колело

Смазване на веригата на велосипед !

Разклатете добре тубата с избраната от Вас смазка. Това се налага поради факта, че ако не е използвана скоро, може да се е получила утайка на дъното. Дръжте опаковката на смазката, така че дюзата да опира от вътрешната страна на веригата. Използвайте свободната си ръка, за да завъртите педалите. Направете няколко пълни завъртания на веригата.

Смазване на веригата на велосипед !

След като бъде изпълнена и последната стъпка от смазването, може да използвате сух памучен парцал, за да попиете излишната смазка.

При интерес от Ваша страна, може да разгледате и другите наши статии в раздел Ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.