SHIMANO или SRAM?

SHIMANO или SRAM? Този въпрос стои пред всеки, когато дойде време за подмяна на дадена част от велосипеда, а още по-силно, когато говорим за пълно окомплектоване на ново колело. Двете марки са световните лидери в производството на велосипеди и компоненти за тях. Като над 50% от световният пазар за компоненти се държи от Shimano, а делът на SRAM срам е значително по-малък около 15%. И двамата големи на пазара произвеждат компоненти от най-ниския клас до най-високия.

История

SRAM е абревиатура от Scott, Ray и Sam, които са и трите основни създатели на компанията в САЩ. СРАМ навлиза на пазара с тяхната иновация за ръкохватки с вградени команди. През 1990 година SRAM завежда дела срещу Shimano за не лоялна конкуренция и монополизиране на пазара. Делата завършват с извън съдебни споразумения, но това позволява на SRAM да се наложат трайно на пазара. Към днешна дата компанията е придобила няколко други по-малки в това число: RockShox, Avid, Truvativ, Zipp, Sachs, и QUARQ.


През 70-те години на миналия век се забелязва повишаване на търсенето на велосипедни компоненти на Европейския пазар. Тогава получената пазарна дупка се запълва от Японския производител Shimano. В началото те се фокусират към ниския сегмент от пазара къде те предлагат евтини и сравнително надеждни компоненти. С течение на времето Шимано прави свои иновации, което позволява на компанията с течение на времето да запълни цел сегмент.

Продуктова гама.

Към момента продуктовата гама за планинско колоездене на СРАМ започва от най-ниското ниво Х.3, Х.4 през X.7, X.9, X0, X01 стигайки до професионалните серии X01 и XX1. Наскоро беше пусната и нова серия X01 Eagle и XX1 Eagle, която е ориентирана към най-високият сегмент от пазара.


Гамата при Шимано започва от вече забравения от много колоездачи модел SIS през to Tourney, Altus, Acera, Alivio, Deore, SLX, Deore XT, Zee, Saint до професионалната серия XTR. И тук както при СРАМ се появиха наскоро две нови под марки Deore XT DI2 и XTR DI2

Shimano или SRAM?

Гаранция и сервизно обслужване

Шимано предлага две годишна гаранция на повечето своите продукти, изключение от това правят единствено продуктите от най-високите класове, където тя е 3 години. Претенции по гаранцията при Shimano могат да се правят, както директно, така и към оторизиран представител. При директен контакт може да очаквате връщане на обратна връзка в рамките от 3 до 5 дена.


При СРАМ гаранцията също е 2 години за повечето продукти. Разликата тук в сравнение с Shimano, е че SRAM не предлагат възможност за директна връзка с тях, а само и единствено през оторизиран сервиз или представите. Това затруднява комуникацията на крайните потребители и внася допълнителен дискомфорт.

Заключение

Като заключение ние от велоклуб „Курбел“, не може да дадем еднозначен отговор на това, коя марка е по-добра. По-важното тук е: в кои сегмент на велосипедните компоненти сте са насочили. В зависимост от сферата на използване и финансовият ресурс, който може да отделите. Като съвет, който може да ви дадем е винаги да сравнявайте компонента, който сте избрали с точния аналог на конкурентната марка.

Тук може да намерите всички актуални предложеня за велосипеди на Емаг.

Може да разгледате всички наши статии свързани с XCO сериите в България на следния адрес: https://crankarm.eu/category/xco-series/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.