Витоша 100

 

"Витоша 100" е ендо от най-популярните и масови състезания по планинско колоездене в България.

Именно поради теза причина, ние от Вело Клуб Курбел решиме  да направи кратко и описани на състезанието и трасето към него.

Състезанието не е само за колоездачи, в него могат да се и състезатели по бързо ходене (скороходци). Също така имате възможност да се включите и в Дуатлон, това ще рече да изминете обиколката два пъти. Първият път с колело, а вторият пеш.

 

Какво трябва да направите, за да се включите в това незабравимо преживяване?

Предварителните стъпки за участие в състезанието са две:
  1. Онлайн регистрация на следния сайт.
  2. Заплащане на участието.
Цените за участие във Витоша 100 през 2018 година са:
От 02.04.2018 до 31.05.2018 От 01.06.2018
Колоездачи 35лв. 50лв.
Скороходци 35лв. 50лв.
Дуатлон 40лв. 60лв.

Трасе на състезанието

Старта на "Витоша 100" е пред Национално Историческият Музей в Бояна.

Състезателите може да се подредят според времето, за което предполагат, че ще завършат обиколката.Най-отпред застават тези, които се борят за челните места и с намаляване на "амбициите"  - по задните. След подаването на сигнал за СТРАТ състезателите тръгват с изкачване на дължина приблизително от 7,6 км до "Тихия кът".  Следва кратко спускане до "Владая", където вече сте на 10,00 км от старта. Тук следва кратко и стръмно изкачване с дължина около 2,00 км докато не пресечете реката.  Витоша 100 продължава със спускане до "Кладница". Молим Ви да имайте предвид, че тази част от трасето започва широка в началните си километри, но след това Ви очаква 11,00 км от така нареченият "Single Trak" (място с голямо стеснение) и води до село "Кладница" като в този учатък - пътеката е равна.

Село Кладница е на 22.00км от старта на обиколката.Непосреддствено след селото трасето продължава да се спуска до началото на язовир Студена. Тук по трасето на "Витоша 100" има едно две кратки изкачвания, които са следвани от малки спускания и достигате до пътя за "Чуйпетлово", Достигайки до тук Ви очаква 14 км изкачване, което не е много стръмно в началото, но е продължително и изтощително. Следва пътека, която ще Ви отведе до плоско възвишение, след което следва спускане с много малки и кратки изкачвания. Преминаването на този участък ще Ви озове в подножието на село "Ярлово". Нашата препоръка е да починете преди изкачването на "Ярема". Изкачването е с голяма деневилация и е дълго  около 9 км. Може да кажем безусловно, че това е най-изморителната част от състезанието.

След като качите  "Ярема", следва спускане до подножието на "Железница"предружено от кратко изкачване, което ще ви ситуира на обръщалото на автобусите. От там през пътека покрай краварника. Имайте в предвид, че много често пътеката е заблатена и много кална. минавайки по нея  ще стигнете до реката над центъра на "Железница", а от там се продължава по друга пътека пътеката до "Симеоновските езерца". В този участък от трасето трябва да се внимава повече. Преди достигането на самите езерца има няколко "серпентини",  които са добре обозначени на маршрута, но са много опасни. Като цяло пътеката е широка и сравнително равна, но пак предупреждаваме "серпентините" са много опасни.

Реката над Драгалевци бележи последната част от приключението. Остават Ви само около 10 км. От тук трасето започва с леко изкачване след, което спускане после пак изкачване, а след това само надолу до финала.

Искаме да отбележим ,че организацията на състезанието "Витоша 100" е на много високо равнище и трасето е много  добре маркирано и има достатъчно подкрепителни постове, за което може да поздравим организаторите.

Надяваме се, че нашето кратко резюме би Ви било от помощ. На всички, които решат да участват пожелаваме Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *